
Bucătăria Secuiască
Alimentele fermentate au o istorie lungă în multe culturi, așa că nu este de mirare că varza murată este un ingredient popular în bucătăriile atâtor națiuni. Este mai sănătoasă consumată crud, dar este și starul mai multor mâncăruri populare. Bucătarul nostru, Előd Szőcs, atrage atenția cititorilor asupra bogăției verzei murate cu mai multe rețete.
Parcul Mini Transilvania oferă noi specialități locale oaspeților: după vizitarea parcului, care prezintă clădirile emblematice ale Transilvaniei, turiștii se pot bucura și de niște plăcinte pregătite din pr oduse locale, având gusturi cu adevărat secuiești. L-am întrebat fondaturul parcului cum devine o atracție turistică un punct de referință și în turismul gastronomic.
În numărul de luna februarie, aducem un omagiu marelui gastronom Kövi Pál prin rețeta supei săsești de hrean și un reportaj comemorativ. Viața emigrantului maghiar (palóc/paloț) Pál Kövi, administratorul celebrului Restaurant Four Seasons din New York, este la fel de diversă și variată precum cartea de bucate de 45 de ani – Ospăț transilvan – dezvoltată de el.
Iar am ajuns în perioada faimoasă a anului, când, după obiceiurile dezvoltate și impuse de strămoșii noștri, ne putem distra, mânca fără nicio moderație – adică în perioada Fărșangului. Ne ajută Csilla Berszán-Árus cu niște rețete bine mascate.
Iarna este perioada citricelor, care invocă în vremea friguroasă și cețoasă prospețimea caldă și aromele, parfumurile regiunilor mediteraneene. Iar partenerul de nădejde al citricelor este, fără îndoială, ciocolata – o combinație căreia nimeni nu-i poate rezista. Zsuzsi András a creat un tort spectaculos de ciocolată și portocale, care le cucerește pe oricine.
ABONAȚI-VĂ
- online
- în orice oficiu poștal al Poștei Române sau la factorii poștali
- email: aruhaz@hargitanepe.ro