Bucătăria și Grădina Secuiască
A apărut numărul din luna noiembrie!
De la Sărățeni la Ghimeș, de la Covasna până la Valea Nirajului, noi, secuii, prețuim foarte mult varza. O umplem, tăiem, mărunțim, o așezăm sub pâine în timpul coacerii în cuptor sau o folosim ca element antiinflamator. Unul dintre momentele semnificative ale recoltei de toamnă este culesul verzei la Frumoasa și Lăzarea, care, normal, sunt evenimente celebre, festive, în jurul cărora comunitatea a organizat festivaluri. În numărul de noiembrie a revistei Bucătăria și Grădina Secuiască, puteți citi despre obiceiuri și preparate legate de varză.
Colega noastră din Gheorgheni, Csilla Berszán-Árus a pregătit și ea trei feluri de varză, varza fiind una dintre ingredientele sale preferate. A gătit supă de varză cu ghimbir, tocană de “herány” și plăcintă de varză.
Dorottya Vitos, dieteticianul revistei Bucătăria și Grădina Secuiască, examinează din punct de vedere nutrițional această legumă versatilă, subliniând când este contraindicat consumul de varză.
Din cartea lui Krisztián Nyáry, „Așa au mâncat ei” vă prezentăm scriitorul maghiar István Örkény, și relația sa cu gastronomia, mâncarea și mâncatul.
Iar desertul a fost pregătit de András Zsuzsi, care ne-a făcut brioşele cu dovleac și desert la pahar cu biscuiți Spekulatius.
ABONAȚI-VĂ
- online
- în orice oficiu poștal al Poștei Române sau la factorii poștali
- email: aruhaz@hargitanepe.ro