Székely Konyha és Kert

Székely Konyha és Kert


Megjelent a Székely Konyha és Kert júniusi lapszáma

 
Kertiparti-me­nüsor előételekkel, sültekkel, desszerttel és italokkal. Hamburgervariációk szakácsainktól. Kárpát-medencei bormustra és koktélreceptek. Hogyan kerüljük el a túlfogyasztást és a másnaposságot? A Székely Konyha és Kert júniusi lapszámában mindent megtalálsz, ami egy szabadtéri mulatsághoz szükséges.
 
Az itthon ízeit is szem előtt tartva állították össze kertiparti-menüsorukat a Székely Konyha és Kert szakácsai, Szőcs Előd és Orbán Ferenc. Kéksajtmousse és spenótos ordakrém vezeti fel a gombaszószos, sült kápiás és hagymalekváros hamburgereket, amikhez a zsemle és a hamburgerhús elkészítésében is segítenek az olvasóknak. Desszertnek szezonális gyümölcsből készült eperhabot ajánlanak, a sör mellett pedig jól megfér a gin-tonik is – nem is akármilyen! 
 
A Székely Konyha és Kert stábja megismert egy budapesti ginkészítőt, aki a saját maga által felépített manufaktúrájában készít limitált mennyiségű párlatot. Az ő ginéből készült három különböző koktélrecept és a laikusból lett szakértőlenyűgöző történetének részletei a lapban olvashatók.
 
Gyergyószentmiklóson is beköszöntött a meleg évszak. Berszán-Árus Csilla rostélyon sült csiperkegombával, csángó gulyással és bográcsos kínai sertéspörkölttel köszöntötte a nyarat.
 
Na de mire érdemes odafigyelni, hogy ne kelljen emésztés-elősegítő után nyúlni egy-egy kerti parti alkalmával? Hogyan tudjuk fenntartani az egészséges egyensúlyt elkerülve a túlfogyasztást, emésztésünk megterhelését vagy a kínzó másnaposságot? Ezekre a kérdésekre is keressük e havi lapszámunkban a válaszokat Vitos Dorottya táplálkozás-szakértővel. 
 
Indul a fröccsszezon, ezért felmértük a vajdasági, kárpátaljai, erdélyi és magyarországi borokat, beszélgettünk borászokkal a szőlőtermést befolyásoló földrajzi és éghajlati viszonyokról, a múltba visszanyúló borászati tradíciókról és korszerű természeti technológiákról. A bormustra mellett életutak, személyes történetek is kirajzolódnak a Székely Konyha és Kert júniusi lapszámában.
 
Folytatódik Orbán Ferenc főszerkesztő naplószerű kertészsorozata, aki ezúttal az első szüretről, a fagyosszentek alatti alacsony hőmérsékletű tapasztalatairól és műszaki vívmányokról számol be az őt jellemző lebilincselő, szellemes stílusában.  
 
András Zsuzsi desszertjei ebben a hónapban az eper köré épülnek: Pavlova-tortát és epres trifle-t készített, a recepteket az elkészítés részleteivel megosztja az olvasókkal. Kozma Mária pedig ez alkalommal az angyalgyökér kultúrtörténeti hátteréről ír a tőle megszokott ízzel, lélekkel.

ELŐFIZETÉS

Hasonló helyek

Apiterápia
Terápiás lovaglás
2024 – Az adrenalin éve
Hargita megye imázsfilmje 2023
Székelyföld Napok