Bucătăria Secuiască
A apărut numărul de luna noiembri
Nu este o exagerare să spunem că cel mai bun bucătar specializat în fripturi la grătar din țară este Kicsi Zsiga al nostru: împreună cu partenerul său, Attila Beczásy, a câștigat marele premiu la competiția Romanian Beef Master, dedicată exclusiv cărnii de vită și steak-ului. Vă oferim o mostră din steak-ul câștigător.
Atunci când aud de gratinare, mulți se gândesc la o tehnică culinară complicată – însă această metodă de preparare a mâncărurilor nu este deloc dificilă. Este o modalitate clasică, simplă, dar deosebit de aspectuoasă și gustoasă de a transforma ingrediente obișnuite în preparate speciale. Esența metodei constă în prepararea ingredientelor în straturi la cuptor, înecate în sos. Bucătarul nostru, Előd Szőcs, a pregătit cartofi gratinați, pe care i-a servit cu o salată de gogonele și friptură din mușchiuleț de porc.
Organele de animale – cum ar fi ficatul, rinichiul, inima, măduva – fac parte din alimentația umană de secole, sunt tipice în prelucrarea cărnii de tip „de la coadă până la urechi”, cum ar fi în cazul sacrificării porcilor în Secuime. Din punct de vedere dietetic, aceste tipuri de carne sunt foarte bogate în vitamine, minerale, proteine, dar totuși consumul lor excesiv sau neadecvat, în cazul oamenilor cu anumite probleme de sănătate, poate prezenta riscuri. În articolul din această lună Dorottya Vitos prezintă atât beneficiile, cât și riscurile consumului de măruntaie.
Există cărți de bucate care nu sunt numai colecții de rețete, ci transmit și un mod de viață. Cartea „Food savers” este una dintre aceste cărți: este un ghid gastronomic, manifest pentru protecția mediului, un omagiu tăcut adus lumii bunicilor, unei epoci în care mâncarea nu era un produs ambalat, ci o experiență comunitară, un dar și o responsabilitate. În cel mai recent număr al revistei noastre László Mihály prezintă cartea „Food savers”, apărută de curând, iar noi oferim o rețetă din aceasta.
În această zonă ne place să aranjăm frumos, în stive ordonate, lemnul pentru iarnă, pentru sărbători mari și tradiționale ne îmbrăcăm chiar și cu fusta populară plisată, iar pe masă punem cartofi gratinați sau varză în straturi. Csilla Berszán-Árus ne prezintă trei mâncăruri gratinați, condimentate cu stilul său caracteristic.
ABONAȚI-VĂ
- online
- email: aruhaz@hargitanepe.ro