Prepararea colacului secuiesc și dans popular

Prepararea colacului secuiesc și dans popular


Tainele prajirii colacului secuiesc!

Dorim sa va invitam sa participati la programe atragatoare! (Locul: Curtea pensiunii Nagy Lak II, aflata la lacul de acumulare Baraj Zetea!).

Cu ocazia programelor cu atmosfera familiara Oaspetii nostri au posibilitatea de a cunoaste secretele colacului secuiesc. Cei care se considera mai curajosi au posibilitatea de a praji primul lor colac! Atmosfera degajata este asigurata de afinata preparata la casa precum si de trupul de dans popular Vadrozsa si de tiganii lautari!

Trupul de dans popular Vadrozsa prezinta dansuri populare secuiesti! Durata: circa o ora (dans in perechi, dans de flacau, dans de fete, iar la final se poate invata „csardas”!).

Oferta de pret: 100 Euro/grup

Legenda colacului secuiesc („kürtös kalács”)

Dupa legenda cunoscuta originile colacului secuiesc se leaga de perioada navalirii tatarilor. Populatia Secuimii, vazand ca tatarii se apropie din ce in ce mai mult, a luat decizia de a se ascunde. Unii s-au retras in munti, altii si-au gasit refugiu in pestera Budvar si Rez. Neputand ataca astfel pe secuii ascunsi in munti, tatarii au hotarat ca vor ramane acolo pana cand secuii nu mai rezista de foame si vor iesi din pestera. A trecut destul de mult timp cand odata atat secuii, cat si tatarii au ramas fara merinde. Atunci o secuianca cu minte agera a adunat toata faina ramasa, a amestecat cu cenusa si a prajit niste colaci uriasi pe care le-au agatat pe niste prajine si le-au aratat tatarilor: „Uitati-va la noi, o ducem bine pe cand voi sunteti cu totii infometati!” Tatarii, nemaiputand de foame, au plecat suparati. De atunci colacul secuiesc este numit si „dorongfank”, reteta acestuia fiind gasit in vechile carti de bucate sub aceasta denumire.

Alte sugestii

Revelion în Harghita
Harghita - Regiune Gastronomică Europeană 2027
Visit Harghita: Destinație potrivită familiilor
Excursie de vis în Secuime
Apiterapie