Tăierea tradițională a porcului

Tăierea tradițională a porcului

Experienţe / Obicei


Despre

De obicei, taierea porcului are loc iarna, in Ajunul Craciunului, ori in zilele geroase ale lunii ianuarie si a devenit cel mai popular eveniment traditional, iar pentru oamenii de la oras reprezinta o atractie turistica si o posibilitate de cultivare a traditiilor populare.

Evenimentul consta in taierea porcului crescut la casa gospodarului, in prelucrarea carnii si in cina traditionala unde se serveste caltabos, sangerete, carnati, tocanita si ciorba preparata cu zama de varza murata.

Taierea porcului incepe dimineata, cu cinstirea celor participanti la eveniment, apoi se aprinde focul in vatra si se pune apa la fiert.

Munca efectiva se declanseaza cu injunghierea porcului, unde protagonistul este macelarul, cel care cu un cutit special savarseste „ crima". Ajutoarele incearca sa potoleasca animalul incoltit si guitator. Sangele animalului este colectat intr-o cratita, sange ce va fi materia prima pentru sangerete.

Dupa acestea, porcul este pus intr-o vana, unde parul este indepartat prin oparire. Prima data porcul este presarat cu rasina (aceasta face ca parul sa se lipeasca unul de altul), apoi, cu un instrument special prin frecarea pielii porcului se indeparteaza parul animalului.

Dupa ce animalul a fost curatat de par, urmeaza parjolirea porcului cu manunchi de paie. Dupa ce pielea porcului s-a rumenit frumos, urmeaza imbaierea, cand pielea se spala si se curata frumos. In urma unei alte cinstiri si inchinari in sanatatea celor prezenti, porcul este saltat pe o masa pentru a fi disecat.

Macelarul, pe rand, taie suncile, indeparteaza matele, scoate maruntaiele, indeparteaza capul porcului si osanza. Costitele sunt taiate cu un bard (baltag) in trei parti egale in asa fel, incat carnea nu este complet taiata, ci tine intr-una costita, care este, apoi , sarata si pusa la afumat. Slanina este taiata in marimi dorite, sarata si pusa la afumat. Prelucrarea scapulei (a suncilor superioare) se realizeaza in doua feluri: dupa indepartarea ciolanului, ori se decupeaza o mica sunca, ori dupa dezosire carnea va folosita la prepararea carnatilor. Sunca va fi pusa la afumat.

Matele sunt curatate si pregatite pentru prepararea sangeretelui, a caltabosului si a carnatilor.

Dupa curatirea ferfenitelor de carne de piele, o parte din piele trece la fiert si va constitui materia de baza pentru sangerete si pentru toba. Bucatile de slanina fara soric taiate in patratele vor fi folosite, impreuna cu mici bucatele de carne, la prepararea carnatilor. O alta parte a slaninei va fi taiata in patratele, din care, dupa topire, se obtine o untura alba si gustoasa de porc.

Maruntaiele - ficatul, inima, plamanii, splina, rinichii, limba - sunt fierte in apa de 95 grade Celsius, dupa care se adauga carne fiarta, orez fiert si sangele animalului colectat la taiere si totul se toaca, iar cu materia obtinuta se va umple matele pentru sangerete si caltabos. Condimentarea se face dupa gustul fiecarui gospodar. De asemenea, se fierb bucatelele de carne ramase neutilizate si partile zgarcioase, care vor constitui materia tobei.

Carnatii se prepara din carne cruda tocata, condimentata cu boia de ardei, cu piper si cu usturoi.

Carnatii, slanina, sunca, caltabosii si toba se pun la afumat. Astfel, aceste sortimente preparate prin sarare, prin saramurare, prin fierbere si prin afumare se conserva mai mult de o jumatate de an ori in camara , ori in podul casei.

Amatorii se pot interesa la organizatorul-gazda al programului la numarul de telefon:
Izvoare – Botházi András: +40741232744
Băile Tușnad: +40749066008
Vlăhița: +40744680753
Borsec: 0266337001
Racu: +40745180649
Ciumani: +40746337722

Caracteristicile programului

  • Culinar

Photo Gallery

Alte sugestii

Imperiul Poneilor și Mini Dino Parc

Atracție naturală / Experienţe / Obiectiv turistic

Atelier de țesut în Nicoleni

Ateliere meșteșugărești / Experienţe

RideMore Center

Experienţe / Parc de aventură

Climber Taxi - Harghita-Băi

Experienţe / Ture off-road

Insect Park

Experienţe / Atracție Family-friendly / Obiectiv turistic