Biserica Reformată Rugănești

Biserica Reformată Rugănești


Schedule

Closed
See schedule

Address

Rugănești 537323, Romania

About

Despre biserică
Doar naosul bisericii romanice a rămas. Fostul zid al naosului și sanctuarul în stil romanic de pe latura estică au fost demolate, ale căror fundații au fost descoperite în timpul săpăturilor arheologice din 2021. Un rând de cărămizi înfipte în podeaua naosului, la marginea acestuia, ilustrează această urmă a vechii fundații. Intrarea semicirculară a vechii biserici mici, care se află și astăzi în picioare, se deschide dinspre vest, iar deasupra ei, o ușă din brațul vestic dă acces la corpul turnului. Lucrările din 2020 au scos la iveală o intrare mai veche pe latura sudică, sub tencuială, care fusese zidită în timpul reconstrucției gotice. Această reconstrucție din secolul al XV-lea a mărit, de asemenea, lungimea bisericii, mutând axa naosului spre est, iar noua intrare, folosită și astăzi, este o priveliște remarcabilă, cu căptușeala sa unică sculptată în piatră.

Peretele nordic al naosului romanic avea o pictură murală înainte de reconstrucție, care a fost tencuită pentru o perioadă lungă de timp în spiritul Reformei. Majoritatea fragmentelor de pictură murală au fost găsite în 1971, iar în 1981, arheologul Elek Benkő a curățat și cercetat marginile picturii. În timpul studiilor preliminare înainte de renovările care au început în 2018, au fost deschise ferestrele pentru a căuta alte picturi murale care ar putea fi încă ascunse sub tencuială, dar nu au fost găsite altele. Fresca, formată din două rânduri de picturi unul sub celălalt, acoperea cel mai probabil întregul perete nordic al naosului romanic. Elek Benkő, în lucrarea sa Monumente medievale din Rugonfalva, scrie despre pictură după cum urmează: „Pictura este o pictură de tip frescă:

„Pictată în negru, alb, ocru, sienna și vermilion, ciclul superior al acestei fresce relativ bine conservate înfățișează Adorația Regilor. Panoul inferior este complet distrus, cu excepția unui mic fragment de cap. Partea dreaptă a scenei este ocupată de Maria, așezată pe un tron cu baldachin, purtând o haină maro cu o mantie neagră și gri peste ea, ținând în brațe copilul Iisus, îmbrăcat tot în maro. Draperia din spatele tronului este susținută de patru îngeri, capul celui din stânga fiind complet distrus, iar cel de lângă el parțial. Îngenuncheat în fața Mariei, forma sa fragmentară este acoperită de o mantie de culoarea cărnii, ține în mâna dreaptă coroana desprinsă, iar cu stânga ține picioarele lui Iisus, pe care le sărută. În mâna stângă a lui Iisus se află un dar de la Gaspar, un potir plin cu bani, iar în mâna dreaptă ține în sus o binecuvântare. Partea stângă a scenei este separată de partea dreaptă de un cadru geometric. Aici se află ceilalți doi regi, cu numele lor cu litere mici pictate cu alb lângă capetele lor (Melchior și Baltizar). Scrisul inscripției pare să fie mai târziu decât data picturii. Deasupra lor zboară un înger îmbrăcat într-o mantie de culoare ocru cu cercuri mici, care le atrage atenția asupra Stelei de la Betleem. Menihert arată spre stea, Balthasar spre Maria, iar în dreapta lor țin un potir cu capac care conține darurile lor, mai exact un ciborium. Amândoi poartă veșminte lungi, legate la brâu, cea a lui Menyhért este maro, iar cea a lui Boldizsár este gri cu nervuri maro. Servitorul lor corpolent se întoarce cu spatele la scenă și bea dintr-o sticlă ridicată. Îmbrăcămintea servitorului demonstrativ păgân, îmbrăcat în costumul medieval al „grifonilor” (salopetă cu dungi gri și albe, cu partea de sus cu volane, ciorapi maro și ocru care se potrivesc peste picioare), și desenul detaliat al lichidului care îi picură de pe marginea gurii, serveau cel mai probabil unor scopuri educative. Deteriorarea părții superioare a picturii murale a fost cauzată de extinderea în stil gotic târziu a bisericii.”

În timpul reconstrucției de la sfârșitul secolului al XV-lea, bisericii i s-a adăugat un sanctuar poligonal, cu o sacristie și un ossium la est și un turn la vest. Ca urmare a Reformei, ușa de acces la sacristie dinspre sanctuar a fost zidită, iar sacristia și ossiumul au fost demolate. Fundațiile acestora pot fi încă văzute pe partea de nord a bisericii.

Despre proiect
În anul 2016 s-a luat decizia de restaurare generală a bisericii în vederea creșterii numărului mediu de vizitatori și cu ajutorul firmei de management al proiectului Regional Consulting & Management SA, proiectare 4ZET ARCHITECTS SRL, respectiv asistență tehnică Bros Bau SRL, s-a implementat proiectul de „Reabilitarea ansamblului bisericii reformate din comuna Șimonești, satul Rugănești”, obținându-se fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. La 03 august 2017 s-a semnat contractul de finanțare nr. 247 cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fonduri Europene (denumire actuală: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației) în calitate de Autoritate de Management și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru în calitate de Organism Intermediar, iar la data de 14 septembrie 2018, în urma organizării procedurii competitive de achiziție, s-a semnat contractul de lucrări de reabilitare cu Asocierea Kvadrum Axis SRL – Lider și KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. Szeged, Sucursala Cluj – Napoca. Lucrările au început în 08 octombrie 2018. Termenul de finalizare a proiectului este 31 decembrie 2021.

Program de vizitare:
Luni – Vineri între orele 10:00 – 17:00

Persoană de contact:
Dl. Preot Barabás Csaba
Nr. tel.: 0740 243 150

Pagină web a Bisericii Reformate din Rugănești: https://rugonfalvitemplom.ro/
Beneficiarul pune la dispoziția cetățenilor Biserica Reformată Rugănești digitizat după finalizarea restaurării acestuia. Acesta poate fi vizualizat aici: https://rugonfalvitemplom.ro/ro/despre-proiect/tur-virtual/ 

Location

  • Rugănești

Photo Gallery

Similar Suggestions

Biserica Sf. Augustin

Church

The roman catholic church Saint Antony of Padua - Ciceu

Church

Roman Catholic Church of St. John the Baptist in Csíkdelne

Church

Holy Mary of God roman catholic church

Church

St. Stephen roman catholic church in Borsec

Church