Dumbrava Castanilor
Atracție naturală
Despre
Dumbrava Castanilor din Crăciunel este unic în Ţinutul Secuiesc, deoarece doar în această arie se pot găsi castani (Castanea Sativa) de o sută de ani.
Crăciunel este o localitate în valea Homorodului-Mic, la 21 km Sud de oraşul Vlăhiţa. Pârâul curge prin centrul satului pe o distanţă aproximativă de 1 km şi are un afluent, Aluniş. Localitatea este delimitată la Est de stânca Rika făcând parte din munţii Perşanii, la nord este satul Mereşti, la vest bazinul celor două sate Homorod, iar la sud comuna Ocland.
Pădurea s-a îndepărtat de la marginea localităţii pe parcursul anilor, având în vedere activitatea de ardere a varului care a fost o meserie specifică zonei. Astăzi această meserie nu mai este practicată în localitate.
Mulţumit unui microclimat favorabil, în colţul din Vest al localităţii s-a instalat o pădure mixtă de castani şi nuci, la care turiştii sunt conduşi de indicatoare sculptate din lemn. Dumbrava castanilor se întinde pe un teritoriu de 2 hectare.
Locul şi-a primit denumirea după numele latin al castanilor - Castanea Sativa, care este un arbore din familia fagilor, provenind din Sud-Estul Europei. Fructele era cunoscut şi cultivat încă de pe vremea Romei antice şi în timpul colonizărilor a fost introdus pe teritorii mai nordice decât aria sa naturală. Mai târziu, începând cu Evul Mediu timpuriu, castanul comestibil a început să fie cultivat de călugări în grădinile mânăstirilor. Astăzi, în afara livezilor, exemplare vechi de sute de ani pot fi găsite în întreaga Europă. Fructele gustos este des folosit ca ingredient de fabricanţii de ciocolată şi delicatese. Coacerea sau prăjirea se pot face şi sub formă granulară, obţinându-se un fel de făină, din care se realizează piureul de castane.
În prima săptămână a lunii octombrie din fiecare an în Dumbrava castanilor se organizează Festivalul Castanilor, în cazul vremii nefavorabile evenimentul are loc în casa de cultură a localităţii. Festivalul are un program variat cu programe culturale, învăţatul cultivării castanelor, concursuri şi se pot mânca cozonac secuiesc şi multe castane.
Sursa: 7csoda.zoldszekely.ro