Piatra Șoimilor
Rezervație naturală
Despre
Rezervația naturală Piatra Șoimilor se întinde pe o suprafață de 1,5 hectare, la vest de orașul Băile Tușnad, pe malul stâng al Oltului. Este localizată în extremitatea sud-estică a lanțului vulcanic Harghita, pe versantul estic al conului vulcanic Pilișca Mare.
Cea mai spectaculoasă priveliște oferă turnul de andezit Piatra Șoimilor (824 m), care se înalță deasupra văii Oltului, oferind o panoramă perfectă asupra cadrului natural. Rezervația își datorează titulatura existenței unor floricele galbene, ce doar aici mai trăiesc din toată țara, vulturica lui Teleki (Hieracium telekianum) și vulturica onaltă (Hieracium piloselloides).
Tot aici găsim și alte plante rare ocrotite ca borșișorul (Sempervivum marmoreum), pojarnița perforată (Hypericum perforatum) și drobul de munte (Cytisus hirsutus). În timpul lunilor de vară, de-a lungul cursurilor celor două pâraie (Corbul și Minerul) putem admira lăptucul oii (Telekia speciosa) care poate ajunge uneori și la 2 metri înălțime.
Din fauna acestei rezervații putem aminti o serie de păsări de pădure: huhurezul mare (Strix uralensis), buha (Bubo bubo), scorțarul (Sitta europaea), ciocănitoarea pestriță mare (Dendrocopos major), pănțărușul (Troglodytes troglodytes) sau pițigoiul albastru (Cyanistes caeruleus), apoi păsări răpitoare diurne ca șorecarul comun (Buteo buteo), uliul păsărar (Accipiter nisus), vânturelul roșu (Falco tinnunculus), uliul porumbar (Accipiter gentilis) și uneori și acvila țipătoare mică (Aquila pomarina).
Un fenomen comun în jurul stațiunii este apariția ursului brun, de aceea vizitarea rezervației pe timp de seară sau noaptea nu este recomandată.
Sursă text și foto: http://www.greenharghita.ro/