Tinovul Luci Sâncrăieni
Rezervație naturală
Despre
Tinovul Luci, cu suprafața de 273 hectare, este cel mai mare tinov montan din România. Este localizat la 10 kilometri vest de Sâncrăieni, în partea nordică a masivului Harghitei de Sud, s-a format într-o calderă uriașă a unui fost vulcan localizat între Pasul Tolvajos și Sântimbru Băi.
Caldera este la 1080 metri altitudine și are diametrul de 7 kilometri. Aici izvorăște râul Cormoș, care străbate tinovul. Grosimea turbei este estimatã la 4,5 metri grosime, zona a fost declarată rezervație naturală în anul 1955. S-a format prin colmatarea unui fost lac de crater vulcanic, unde s-au păstrat o serie de plante și asociații floristice relicte, rămase din ultima perioadă glaciară, specifice azi tundrelor. Aici găsim mesteacănul pitic, o serie de specii de mușchi rare, roua cerului, specia de rogoz Eriophorum vaginatum, afina de turbă, rozmarinul de turbă (Andromeda polifolia), vuietoarea (Empetrum nigrum), afinul negru și roșu.
Din speciile rare de animale, amintim amfibienii șopârla de munte (Zzootoca vivipapa), vipera cu cruce (Vipera berus), tritonul carpatic (Triturus montandori), tritonul de munte (Triturus alpestris), tritonul comun (Triturus vulgaris), buhaiul de baltă cu burta galbenă (Bombina variegata), broasca roșie de munte (Rana temporaria) și broasca râioasă brună (Bufo bufo). Frecvent se pot vedea și ursul brun, cerbul carpatin, mistrețul, căprioara, lupul, și chiar și râsul.
Sursă text și foto: http://www.greenharghita.ro/