Muzeul Apei Minerale de la Szejke
Muzeu
Despre
Efectele curative ale apelor minerale de la Szejke au fost atestate documentar încă din secolul al XVIII-lea.
Spre sfârşitul secolului următor, între anii 1871 şi 1890, Băile Szejke şi împrejurimile localităţii au devenit proprietatea şi îndrăgita destinaţie a lui Orbán Balázs. Datorită lui, Szejke s-a ridicat din rândul “băilor ţărăneşti”.
În centrul aşezării, se aflau băile termale cu 24 de vane şi o piscină cu apă rece, alimentate de Izvorul Attila. Localnicii foloseau pentru consum apa Izvorului Sarolta, aflat mai spre nord. În localitate, începuseră să se construiască vile. Vilegiaturiştii au avut la dispoziţie Restaurantul “Székely Mózes” cu o sută de locuri, unde puteau petrece cu muzică ţigănească. Moartea lui Orbán Balázs a pus capăt şi înfloririi micii staţiuni.
După eforturi depuse timp de un deceniu, expoziţia a fost deschisă pe 21 mai 2008. Vizitatorii pot admira ulcioarele în care se păstra apa minerală la Szejke şi căruţele trase de bivoli, care transportau apa minerală şi care au devenit reprezentative pentru oraşul Odorheiu Secuiesc.
Geologul Bányai János, cel care a indentificat şi a cartat cca. 2500 de izvoare minerale în Ţinutul Secuiesc, a fost un cercetător renumit.
Aici a fost expusă doar o parte din impresionanta sa colecţie de roci şi minerale, alături de portretele oamenilor de ştiinţă care au împodobit cândva pereţii camerei sale de lucru.
Localitate
- Băile Szejke