Biserica parohială romano-catolică "Sfântu Nicolae"
Biserică
Despre
Pe dealul Sfântu Nicolae, aflat în partea de sud-est a oraşului, se înalţă Biserica romano-catolică, o capodoperă a arhitecurii bisericeşti transilvănene de la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Biserica, cu turnul ei înalt de 40 de metri, este monumentul cel mai impozant al oraşului, integrându-se organic în peisajul şi aspectul specific al acestuia.
Pe suprafaţa unde s-au construit biserica şi casa parohială între anii 1788–1793, probabil exista o biserică încă în secolul al XIII-lea, preotul acesteia, Ştefan (Stephanus) fiind amintit şi în listele dijmelor papale din 1333.
Biserica parohială medievală a suferit daune serioase în timpul năvălirii turcilor din anul 1661, starea ei degradându-se şi mai mult în decursul secolului al XVIII-lea.
Nava principală a bisericii este separată de cele două nave secundare, de arcade şi piloane, în dosul cărora găsim sacristia şi capela mică. Tocul uşii de la sacristie probabil a rămas din biserica medievală. Atât statuile altarului principal, cât şi decoraţiunile amvonului, constituie munca lui Hoffmayer Simon.
Sursă text și foto: http://www.odorhei-turism.ro/
Localitate
- Odorheiu Secuiesc