BACH 340.3 - Sonate

BACH 340.3 - Sonate


Gazdă:

Strada Kossuth Lajos 38, Miercurea Ciuc 530230, Romania

Dates And Hours:

Vineri, 30 Mai 2025
20:00 - 21:00
Bilete în curând

Despre

În perioada martie - iunie, Centrul Cultural Județean Harghita va prezenta un adevărat regal muzical cu o serie de patru concerte cu sonatele lui Bach.
Anul acesta se împlinesc 340 de ani de la nașterea lui Johann Sebastian Bach. Primul concertul a avut loc în martie, al doilea în aprilie, al treilea concert va avea loc la data de 30 mai, vineri, la ora 20:00, în Biserica „Înălțarea Sfântei Cruci” din Miercurea Ciuc, titlul concertului BACH 340.3. – Sonate.

În program:
Sonata in G major, BWV 1021
Sonata in e minor, BWV 1023
Sonata in c minor, BWV 1024

Muzicieni:
Clavecin: Zsuzsa Csengeri Kostyák 
Vioară: Előd Gábor
Voloncel: Zsombor Lázár

Intrarea la concert este gratuită.

Zsuzsa Csengeri Kostyák: a absolvit (2004) Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca. Studiul orgii l-a început cu Erich Türk, după care şi-a terminat studiile la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, îndrumată fiind de către Ursula Philippi şi Erich Türk. Cu acesta din urmă a studiat şi clavecinul. În anul 2008 şi-a obţinut licenţa la Cluj după care şi-a continuat studiile la Academia de Muzică din Basel (Elveţia), secţia Muzică Veche (Schola Cantorum Basiliensis) în clasa profesorului Lorenzo Ghielmi.  A concertat în repetate rânduri în Cluj-Napoca şi în alte oraşe din Transilvania, dar şi în afara țării. A luat parte la cursuri de perfecţionare susţinute de profesorii: Spányi Miklós, Wolfgang Zerer, Andrea Marcon. 
Între anii 2011 şi 2014 a fost organista Parohiei Reformate nr. XI din Cluj-Napoca. Este prezentă în mod regulat la Universitatea de Vară de Muzică Veche Miercurea Ciuc, unde acompaniază cursanții la clavecin. Este membrul Orchestrei Camerale „Sfânta Cecilia” din Cluj-Napoca, pe post de organist și clavecinist. Colaborează cu diverse coruri din Cluj-Napoca, cum sunt Corul Universității UniCante, Corul Pedagogic „Mihály Guttman” sau Schola Cantorum Transsylvaniensis. În prezent, este profesoară de orgă și de pian la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca.
Előd Gábor și-a terminat studiile liceale în orașul natal, Miercurea Ciuc, și a absolvit cursurile de interpretare la vioară la Universitatea „Transilvania” din Brașov. În timpul și după anii de facultate, a participat la diverse cursuri de măiestrie, sub îndrumarea mai multor profesori, precum Melinda Béres, Katalin Hanke, Leona Varvarichi, Ulrike Titze, Benoit Douchy, Marcel Ponseele, Barnabás Kelemen și Răzvan Popovici. În concerte de muzică de cameră și concerte orchestrale, a cântat cu artiști precum Barnabás Kelemen, Katalin Kokas, Anna-Liisa Bezrodny, Jan-Erik Gustafsson, Jonian Ilias Kadesha, Maxim Rysanov, Mónika Tóth, Steffen Schlandt, Rebekka Hartmann etc. În prezent, este violonist al Orchestrei Operei din Brașov, membru al ansamblului de muzică veche Concerto Spiralis, violist al Cvartetului Kronstadt și concertmaestru invitat al Orchestrei de Cameră Georgius din Sfântu Gheorghe.
 Zsombor Lázár - născut în 1985 la Miercurea Ciuc, și-a început studiile muzicale în orașul natal, la Liceul de Artă „Nagy István”. Studiile universitare de licență în interpretarea violoncelului le-a urmat la Facultatea de Muzică a Universității din Brașov, la clasele profesorilor Răzvan Suma și Anton Niculescu. A absolvit în 2008, iar în 2011 a obținut diploma de master la Universitatea din West Chester (Statele Unite ale Americii), la clasa profesorului Ovidiu Marinescu. A obținut titlul de doctor în anul 2022 la Universitatea din Brașov, pe tema lucrărilor pentru violoncel ale lui György Ruzitska. 
Pe lângă educația muzicală „tradițională”, a urmat mai multe cursuri de muzică veche, unde și-a putut aprofunda abilitățile stilistice interpretative sub îndrumarea lui Ulrike Titze, Bruno Cocset, Jean Christophe Frish, Ilse Herbert, Mira Glodeanu. 
Este membru al mai multor ansambluri naționale și internaționale, precum solist al Orchestrei Universității West Chester (2009 - 2011) și al Orchestrei de Cameră Miercurea Ciuc, violoncelist baroc al Ansamblul de muzică veche Codex, al ansamblului Concerto Spiralis, al ansamblul de muzică barocă Sempre, al Baroque Festival Orchestra, al Balkan Baroque Band, și a fost membru al Ansamblului Evilági din Sfântu Gheorghe. Ca membru al acestor ansambluri, a concertat în cele mai importante locuri ale scenei muzicale maghiare, dar a apărut ca invitat și pe scene din Ungaria, Franța, Italia, Portugalia, Slovenia, Grecia, Statele Unite ale Americii, Turcia etc.  Lucrează ca profesor de violoncel la Liceul de Artă „István Nagy” în Miercurea Ciuc.

Organizatori: Centrul Cultural Județean Harghita, Consiliul Județean Harghita

Partneri: Parohia Romano-Catolică Sfânta Cruce din Miercurea Ciuc,  Universitatea Transilvania Brașov Facultatea de Muzică