Pedalează și înregistrează

Pedalează și înregistrează


Despre

Pedalează și Track (Pedalează și înregistrează trackuri digitale)
Scurt istoric
Ciclismul în depresiunea Ciucului este o formă de mișcare ce face parte din activitatea zilnică iar mediul inconjurător asigură condiții minunate pentru aceasta. Foarte mulți oameni practică ciclismul și mai recent și alergarea a devenit un sport practicat la scară largă.
Dacă stăm să analizăm posibiltățile pentru a practica ciclismul, cu trasee și drumuri pentru bicicletă nu stăm prea bine în zona Ciucului. În afară de drumurile marcate din Miercurea Ciuc există foarte putină infrastructură în depresiunea Ciucului. Cei câțiva kilometri de drum marcat din comunităti reprezintă porțiuni infime.
În procesul de dezvoltarea a mobilității între localități, un factor important reprezintă lipsa pistelor pentru bicicliști. Legătura dintre părțile mai importante a localităților este făcută în cele mai multe cazuri pe drumurile principale cu trafic mare, în pofida riscului de accidente, pietonii și bicicliștii circulă pe șosea. Totodată în procesul de dezvoltare a turismului din microregiunea Ciucul de Sus, un factor important reprezintă oferta pentru turismul activ, iar dintre cele mai populare forme ale turismului activ o reprezintă ciclismul.
Cu Asociația Microregiunii Ciucului de sus împreună cu mai mulți parteneri ne-am angajat să facem primul pas în ceea ce privește crearea condiției realizării unei planului de acțiune pentru ciclism, cicloturism în microregiunea Ciucul de Sus. Astfel împreuna cu firma SC Planificatio SRL, cu Serviciul Public Salvamont și Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita și cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita(Visit Harghita) inițiem un program numit: Pedalează și Track (Pedalează și înregistrează trackuri digitale)
Pedalează și Track
Prin invitația noastră dorim să implicăm comunitatea locală de biciclisti în cartografierea rețelei drumurilor județene, comunale, de câmpie și forestiere existente, sar si în procesul de proiectare. Cu ajutorul datelor primite vom putea obține informații importante pe care vom folosi în faza de proiectare. Cu ajutorul bazei de date digitalie în viitor putem crea acele drumuri practicabile cu bicicleta care asigură posibilitatea unor activități de recree pentru localnici si turisti.

De unde până unde trebuie să mergi cu bicicleta?
Din centrul orașului sau a comunei sau de la ieșirea din localitate( să fie drum de câmp, asfaltat sau pavat) in directie nordică de la Miercurea Ciuc până la orașul Bălan. In directia Est-Vest punctele de colț la sud sunt Băile Harghita-Potiond, la nord Izvorul Mures- Bălan
Fă traseul tău preferat pe bicicletă, sau inventează trasee noi.

Cum?
Utilizează aplicația gratuită GAIA GPS. Vom face public în curând un filmuleț cu un ghid pentru utilizarea adecvată a aplicației.

De ce iți este de folos acest program?
  •  Poți să câștigi o bicicletă MTB KENZEL KJU 1000 oferit de către societatea PLANIFICATIO sau un voucher în valoare de 2.000 lei.
  •  Primii 5 participanți care trimit TREKK-uri vor primi câte un voucher cadou în valoare de 100 de lei.**
  •  Ai posibilitatea de a cunoaștemai bine împrejurimile iar mai târziu vei putea accesa toate traseele.
  •  Propunerile si observațiile tale ne pot ajuta în munca noastră, contribuind astfel în realizarea rețelei de drumuri indicate pentru ciclism și ciclotuism montan.
*Voucherele pentru cumpărături pot fi valorificate la magazinul specializat de biciclete Kerekvar din
Miercurea Ciuc.
** Mountain bike-ul Kenzel KJU 100 va fi oferit prin tragere la sorți din cei ce vor trimite traseuri cu lungimea între 5-20km, iar voucherul în valoare de 2.000 de lei celor ce realizează traseuri mai lungi de peste 20 de km.

Când începe programul?
Programul începe în data de 5. august 2021., începând cu această dată numărăm traseele trimise.
Termen pentru cei ce participă la tragerea la sorți.
Ultima zi pentru trimiterea traseului este luni, 6. septembrie 2021. După această dată traseele trimise nu vor mai conta pentru tragerea la sorți însă vor prelucra în procesul de proiectare.
Termen final: 1. octombrie 2021. Dacă nu o faci doar pentru un premiu, ci si pentru că vrei să contribui la proiect atunci aceasta este data finală la care primim traseele.

Unde trebuie trimise traseele?
File-urile exportate cu trasee in format GPX sau KML din aplicația GAIA și atașamentele tebuie trimise la la adresa de mail: tekerjcsikban@gmail.com

Regulamentul 
Persoanele participante vor pregăti un traseu de minimum 5 km prin intermediul aplicației GAIA GPS respectând următoarele reguli:
Trackul poate fi înscris în două categorii:
  1.  Categoria 5-20 km.
    Lungimea traseului trebuie să fi de mimim 5km și maxim 20km.
    Un participant trebuie să trimită minimum 5 trasee pentru a putea lua parte la tragerea la sorți.
  2. Traseu cu lungime de 20km+
    Un participant trebuie să trimită minimum 3 trasee pentru a putea participa la tragerea la sorți.
Fiecare traseu înseamnă un bilet la tragere dar trebuie să fie realizate cele trei sau cele cinci trasee.
La ambele categorii pot participa persoane fără limită de vârstă.
 
  • Traseul trebuie să pornească din centrul sau de la iesirea sau marginea următoarelor localităti(atât pe asfalt cât si pe drum de câmp): Miercurea Ciuc, Ciceu, Siculeni, Racu,Mădăras,Dănești, Cârța, Tomesti, Sandominic, Bălan. Nu sunt acceptate trasee care pornesc din orice alt punct.
  • Acceptăm doar traseele care sunt măsurate pe drumurile spre nord de la orașului Miercurea Ciuc. Limitele geografice: Direcția nord-sud între Miercurea Ciuc și Bălan. În direcția est –vest punctele de cotitură sunt la sud Băile Harghita –Potiond , la nord Izvorul Muresului-Bălan.
  • Acceptăm doar măsuratorile efectuate cu bicicleta.
  • Traseul trebuie să conducă în mod obligatoriu în extravilanul localităților menționate. Nu acceptăm acele măsurători care se fac pe străzile unei comune sau ale unui oras.
  • Traseul trebuie să fie însotit de fotografii (puncte valorice) care pot fi salvate în aplicație și care pot indica atracții, valori, dar chiar și puncte critice sau periculoase cum ar fi stâne, deșeuri etc.
  • După salvarea traseului și în momentul trimiterii mailului participantul poate să ne scrie observații, comentarii despre traseul înregistrat.
  • Incercați să fiti atenti ca traseele să nu prezinte ramificații ocolitoare cu exceptia cazului în care există un motiv. Dacă individul se oprește într-un anumit punct și face o ocolire pe jos în acel caz măsuratoarea se fie pauzat până la porțiunea de traseu reluată pentru măsurare.
  • Punctul de destinație a traseului este determinat de persoana care il crează. Situația ideală este să creem un cerc și să nu parcurgem doar o tură dus-întor pe aceași drum. Vezi în filmulețul despre folosirea aplicației.
Alte informații utile:
Lista participantilor și numărul de trasee va putea fi urmărită într-un tabel online lângă descrierea evenimentului.
Vă sfătuim să nu mergeți singuri cu bicicleta. Mersul cu bicicleta în familie sau în grup este mai sigur și mai distractiv, astfel pot participa mai multe persoane deodata la program.